Acupunctuur is effectief

De kogel is door de kerk! Echte acupunctuur blijkt significant meer pijnstillend te zijn dan acupunctuur in niet-acupunctuurpunten. En beide acupunctuurvormen zijn weer beter dan een standaardbehandeling. Dit wordt geconcludeerd in een grote meta-analyse met 19722 patienten.

Op 10 september 2012 is in het vooraanstaande medische tijdschrift Archives of Internal Medicine de grootste meta-analyse gepubliceerd naar de effecten van acupunctuur bij verschillende vormen van pijn. In totaal werden 29 gerandomomiseerde studies in de analyse verwerkt met de volgende indicaties: chronische hoofdpijn, rug- en nekpijn, osteoarthritis en schouderpijn. Data van de individuele patient van al deze studies werden bij elkaar gevoegd en opnieuw geanalyseerd. Uit de resultaten bleek dat acupunctuur duidelijk beter werkt dan acupunctuur op niet-acupunctuurpunten.

Dus de discussie dat acupunctuur een nepbehandeling is en alleen werkt omdat de patient hierin gelooft, is met deze grote studie ten gunste van acupunctuur beslecht. Het is dus nu wetenschappelijk gelegitimeerd om patienten met chronische pijn door te sturen naar een acupuncturist, zoals de conclusie van het artikel luidt:

Acupuncture is effective for the treatment of chronic pain and is therefore a reasonable referral option.


Bron: www.iocob.nl

← terug
© 2018 Praktijk voor Integrale Geneeswijze | Privacyverklaring webdesign: Pixo Creative